schulden en bewindvoering

Voorkomen is beter dan genezen!

De Almelose huurdersorganisaties SHBW en HAR pleiten al jaren voor een beleid om schulden zoveel mogelijk te voorkómen in plaats van schuldhulpverlening. We hebben daarvoor bijvoorbeeld gewezen op de diensten van de stichting VoorzieningenWijzer, een stichting die huurders wegwijs maakt in het woud aan voorzieningen waar veel mensen – onterecht – geen gebruik van maken. Inderdaad zie je vaak door de bomen het bos niet meer.

Schuldenproblematiek is een hoofdpijndossier voor de gemeente, maar de aanpak van nu is vaak in handen van mensen die erbij gebaat zijn mensen zo lang mogelijk met hun schuld te laten zitten omdat ze dan langer door de gemeente worden betaald. SHBW en HAR hebben de gemeente Almelo er bij herhaling op gewezen dat inschakeling van de VoorzieningenWijzer weliswaar geld kost, maar véél minder dat de aanpak van schulden nu. De gemeente Oldenzaal bijvoorbeeld maakt al jaren gebruik van deze vorm van schuldvoorkóming – samen met de woningbouwcorporatie – en dat levert mensen vaak een voordeel op van enkele honderden euro’s per jaar.

Het is goed dat de malafide praktijken van sommige schuldhulpverleners nu onder de loep worden gelegd. Nóg beter is schulden te voorkomen. SHBW en HAR houden niet op daar aandacht voor te vragen.

Wim van der Elst

voorzitter SHBW