Leefbaarheid is een breed begrip die voor een ieder anders wordt geïnterpreteerd, maar wat verstaan wij onder leefbaarheid.
Nieuws
Jaarvergadering SHBW 2024
Op donderdg 10 oktober was het zover: de jaarvergadering van de SHBW vond plaats in het vernieuwde pand van Beter Wonen. De mooie opkomst beloofde al dat het een inspirerende avond zou worden.
THEMA: VEILIGHEID IN EN OM HET HUIS
De brandweer trapte af met een mooie voorlichting over het brandveilig maken van je woning en omgegeving. Paul Sijtema (Brandweer Twente) ging met behulp van het publiek in op wat de brandweer wel en niet helpt in hun taak. Met een aantal filmpjes liet hij zien dat een brand in sommige gevallen binnen een paar minuten kan veranderen in een oncontroleerbare situatie, zoals het ook in Arnhem gebeurde. Als belangrijkste tip geeft hij mee dat accu's van scootmobielen, elektrische fietsen en fatbike's van de stroom af moeten zodra de batterij vol is. Hierdoor verminder je de kans op brand.
De avond vervolgde met Wout Moelard (secretaris SHBW), die vertelde over welk beleid de SHBW precies advies heeft gegeven in 2023 en 2024. Ook vertelde hij over de lopende zaken. Daarnaast gaf hij de prachtige tip om de website "datgeldtvoormij.nl" te kijken voor een overzicht van allerlei geldvoorzieningen. www.datgeldtvoormij.nl
We sloten af met Bjorn Oerbekke (manager woondiensten, Beter Wonen), die vertelde over het speelveld van Beter Wonen. Hij legde uit waar alle cijfers voor het beleid vandaan komen, met welke partijen wordt gewerkt aan een goede veiligheid en waar de verschillende afdelingen verantwoordelijk zijn.
Hierna werd de jaarvergadering afgesloten met een aantal vragen, een hapje en een drankje en fijne gesprekken. Al met al voelde het voor ons als een ontzettend geslaagde jaarvergadering, waarbij er een goed gesprek ontstond over veiligheid. Dat geeft ons weer goede inspiratie voor volgend jaar. Houd deze rubriek in de gaten voor meer updates van de SHBW of kijk op onze website www.shbwalmelo.nl
Jaarvergadering SHBW
Wij verwelkomen u graag vanaf 19.15 uur.
Namens het voltallig bestuur van de SHBW.
Eén van de thema’s voor het bestuur: “huurprijsaanpassing”
In de vorige nieuwbrief hebben we ons kort voorgesteld en verteld wat we globaal doen. Nu geven we een voorbeeld van wat we precies doen. Een van de thema’s die ons begin dit jaar bezig heeft gehouden is de jaarlijkse huurverhoging. Waar vorig jaar veel huurverlagingen zijn geweest, was het dit jaar niet mogelijk door alle kosten die Beter Wonen moet maken. Maar hoe werkt deze verhoging?
Kort gezegd: de overheid bepaalt hoeveel hoger de huur maximaal wordt. Elk jaar stelt de overheid vast hoeveel hoger de huur wordt voor de sociale huurwoningen en de vrije sector. Dit is het maximum, maar woningbouwverenigingen kunnen er dus voor kiezen om de huren iets minder te verhogen. Hier praten we dus over.
Nadat Beter Wonen het plan naar ons stuurt, kijken wij er goed naar. Zijn we het eens met die plannen? Hebben we verbeterpunten? Dit voegen we dan samen in een advies. We overleggen met elkaar over de best mogelijke uitkomst voor zowel de huurder als Beter Wonen.
SHBW bestuur
Even voorstellen: SHBW Stichting Huurdersplatform Beter Wonen
Beste medehuurders van Beter Wonen, sinds afgelopen januari zijn we officieel weer een voltallig bestuur. Op dit moment bestaat de SHBW (Stichting Huurdersplatform Beter Wonen) uit voorzitter Mirjam de Groot, secretaris Wout Moelard, penningmeester Marlies Harzevoort en algemene bestuursleden Herbert Meijran en Tess Klarenbeek.
v.l.n.r. Herbert Meijran, Tess Klarenbeek, Wout Moelard, Marlies Harzevoort en Mirjam de Groot
Elk kwartaal zitten we bij de directie van Beter Wonen aan tafel om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken. Tussendoor geven we advies over verschillende beleidszaken, zoals het beleid voor verduurzaming van de woningen of het plaatsen van zonnepanelen. Ook sluiten we ons aan bij verschillende overleggen in Almelo, om op de hoogte te blijven van alle wetgeving, plannen en afspraken die erbij komen kijken.
Wilt u live met ons in gesprek komen? Kom dan naar de jaarlijkse vergadering op donderdag 10 oktober '24. De officiële oproep met alle details volgt nog op onze website: www.shbwalmelo.nl. Het is geen vegadering met agendapunten, maar we kiezen een thema uit en nodigen verschillende sprekers uit die hierover komen vertellen. Dit jaar staat "veiligheid" centraal.
We sluiten natuurlijk af met een hapje en een drankje. Reserveer 10 oktober '24 daarom alvast in de agenda.
Graag tot dan!
Leefbaarheid
Het begrip leefbaarheid gaat over de aantrekkelijkheid van een gebied of gemeenschap om er te wonen, leven, sporten, elkaar te ontmoeten, te spelen, elkaar hulp te vragen.
Kenmerken van leefbaarheid is de aanwezigheid van voldoende voorzieningen zoals scholen, winkels, openbare verlichting, groen en openbaar vervoer.
Sociale leefbaarheid heeft het aspect van veiligheid met betrekking tot o.a. vandalisme, inbraak, drugsgebruik. Hoe veilig is jouw buurt. En leefbaarheid gaat hand in hand met duurzaamheid. Dit is maar een korte opsomming van leefbaarheid
Hoe houden wij de wijken leefbaar
Wonen, werken, verkeer, ontspannen, groen….. het moet allemaal een plek krijgen. Dit heeft ook gevolgen voor de leefbaarheid van buurten. Mensen wonen vaak dicht op elkaar en in veel wijken zorgen drukke wegen voor geluidsoverlast.
Veel hebben wij niet zelf in hand. Je kunt niet bepalen welke woningen er in jouw wijk komen en die drukke verkeersweg gaat ook niet zo maar weg. Wél kun je zelf of samen met je buurtbewoners veel dingen doen om jouw buurt leefbaarder te maken. Ga met je buurtbewoners aan de slag om bijvoorbeeld je buurt te vergroenen. Of ga samen afval rapen en houd zo de buurt schoon.
De manier waarop de buurt is ingericht kan mensen ook stimuleren om meer te bewegen en vaker de auto te laten staan. Met supermarkten in de wijk ga je sneller lopend, fietsend boodschappen doen. Een mooie stoep, leuk pleintje nodigt uit om naar buiten te gaan en maken buurtbewoners sneller contact met elkaar en dat versterkt het "noaber" gevoel.
Mensen vinden het belangrijk dat de buurt schoon is. Als je een wandeling maakt in je buurt, valt het op dat er veel zwerfafval op straat ligt. Sigarettenpeuken, plastic flessen, blikjes, papier etc. Als er ergens al veel troep ligt, dan zijn we gauw geneigd om er ook iets bij te gooien of voelen wij ons medeverantwoordelijk en pakken wij het zelf op.
Leefbaarheid en duurzaamheid
Dat gaat hand in hand. Denk hierbij aan een groen dak of minder tegels in de tuin. Een groen dak en minder tegels in de tuin zorgt voor verkoeling, beter leefklimaat en een betere waterafvoer bij een forse regenbui. Het isoleren van je woning draagt bij aan een prettig woongenot, want het is dan minder koud in de winter en minder heet in de zomer.
Zo zijn er veel mogelijkheden om je buurt leefbaarder te maken.
In samenwerking met gemeente, wooncorporaties en huurdersorganisaties is leefbaarheid één van de veelbesproken thema’s. Het is een behoorlijke opgave en dat verdient voortdurend de nodige aandacht zowel op menselijk vlak, maar vooral de financiële middelen.
Mirjam de Groot
Voorzitter SHBW
Reparatie? Onderhoudsabonnement Beter Wonen.
Door deelname aan het onderhoudsabonnement van Beter Wonen kunt u een groot deel van het onderhoud aan uw woning waarvoor u zelf verantwoordelijk bent door Beter Wonen laten uitvoeren. Dat bespaart u tijd, moeite en geld. Tegen een klein bedrag per maand verzekert u zich van vakkundige en voordelige uitvoering van de meest
voorkomende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.
Verzorgingsplicht - onderhoudsabonnement
De ‘verzorgingsplicht’ betekent dat u verantwoordelijk bent voor het onderhoud en reparatie van een groot aantal onderdelen in uw woning. In het Beter Wonen Onderhoudsabonnement zijn de meest voorkomende reparaties opgenomen. Zo maakt de complete ‘Top 10’ deel uit van het onderhoudsabonnement.
1. Lekkende afvoeren van: gootsteen, wastafel en fonteintjes
2. Lekkage in WC van: valpijp, stortbak en afvoer
3. WC loopt door (vlotter van stortbak is niet goed)
4. Raamsluitingen werken slecht
5. Kast- en binnendeursloten en scharnieren werken niet goed
6. Defecte stopcontacten en (trek)-schakelaars
7. Aanrechtdeurtjes sluiten niet goed
8. Rioolverstoppingen
9. Voordeurbel defect
10. Lekkende kranen van aanrecht, wastafel en douche
Welke kosten zijn voor de huurder en welke zijn voor de verhuurder.
Dit kunt u lezen in de trefwoordenlijst van Beter Wonen via onderstaande link
https://www.beterwonen.nl/media/1744/onderhoudsabonnement-en-trefwoordenlijst.pdf
Bovenstaand bericht is in samenspraak met Beter Wonen geplaatst.
Bestuur na lange tijd weer voltallig
Met nog maar twee maanden te gaan, gaat het jaar 2023 naar het einde. Een jaar waarin veel is gebeurd met name de veranderingen binnen het bestuur. Wij kunnen u mededelen dat naar lang zoeken het bestuur sinds 1 oktober is versterkt met Tess Klarenbeek.
Uiteraard is het vooral nu bijzonder prettig dat het bestuur van de SHBW weer compleet is omdat wij in gesprek zijn met Beter Wonen over grote opgaven. Denkend aan onder andere de begroting voor 2024, de vernieuwde organisatiestrategie en leefbaarheidsopgaven. Kortom voor het bestuur veel leeswerk en overleggen met Beter Wonen.
Als bestuur voelen wij ons goed betrokken bij al deze opgaven en blijven wij ons inzetten voor de huurders.
Mirjam de Groot
Voorzitter SHBW
Sfeerimpressie netwerkavond huurdersorganisaties WoON Twente
Op 20 juni j.l. waren ook de bestuursleden van de SHBW aanwezig bij Netwerkavond die dit keer werd het gehouden in Delden. Het was informatief, goede gesprekken en gezellig. Een kleine impressie van wat is besproken op deze avond.
Wet Versterking Regie Volkshuisvesting: Mark Dijsselbloem van de Woonbond gaf ons een inkijkje in het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting. Dit is geen losstaande nieuwe wet, maar een voorstel tot wijzigingen van een aantal wetten. Één daarvan is de woningwet.
Janine Boers van Atrivé: Hoe kun je je achterban in beweging krijgen? Wat is participatie? En wat is representativiteit? En hoe zorg je ervoor dat je als huurdersorganisatie representatief bent? Allemaal vragen waar we met z’n allen van gedachten over hebben gewisseld. Er is geen pasklaar antwoord. Wat wel blijkt is dat we met z’n allen gemotiveerd zijn voor en plezier beleven aan huurdersparticipatie.
Deelnemersraad Beter Wonen: Rutger Brunink: Rutger vertelde ons over de deelnemersraad van Beter Wonen. Hij nam ons mee in hoe ze deze deelnemersraad hebben opgezet en wat ze met de input doen. Rutger vertelde ons dat ze ongeveer vier tot vijf keer per jaar een bijeenkomst hebben. Hier zijn altijd bestuursleden van de huurdersorganisaties bij aanwezig.
Huurdersparticipatie door studenten Richard Ditzel van Woonveste verteld: Een iets andere wereld dan de meeste van ons gewend zijn: studentenhuisvesting. Waar andere corporaties een vrij lage mutatiegraad hebben, krijgt bij Woonveste een kamer gemiddeld iedere twee jaar een nieuwe huurder. Bovendien heeft de huurdersorganisatie elk jaar een nieuw bestuur. Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen. In ieder geval zorgt het voor veel dynamiek. Woonveste zoekt voor veel onderwerpen de samenwerking met de huurdersorganisatie.
Bron: Tekst en foto's WoOn Twente
Mirjam de Groot
Voorzitter SHBW
Jaarvergadering 11 mei 2023
Jaarvergadering SHBW 2023 foto's zijn geplaatst met toestemming van de aanwezigen
Op donderdag 11 mei j.l. heeft de SHBW weer een jaarvergadering gehouden in de kantine van Beter Wonen.
Onze nieuwe voorzitter, Mirjam de Groot, opende de vergadering en heette de aanwezigen welkom. Zij vertelde over het overnemen van de voorzitterstaken ivm het feit dat wij helaas na korte tijd alweer afscheid moesten nemen van de pas in november benoemde nieuwe voorzitter vanwege communicatieproblemen.
Daarna gaf ondergetekende een korte presentatie over onze activiteiten in 2022 waarbij vooral de aandacht uitging naar de adviezen die Beter Wonen aan de SHBW had gevraagd.
Zie hiervoor ook het Jaarverslag SHBW 2022.
In een terugblik op het eerste kwartaal van 2023 werd vooral aandacht gegeven aan de onderwerpen die met Beter Wonen worden besproken.
De agenda vermelde een interessant en actueel punt n.l. een presentatie over verduurzaming.
Gerton Mekkelholt (manager vastgoed) gaf deze presentatie met alle bijkomende aspecten van de verduurzaming. Een bijzonder interessante presentatie waarbij naar voren kwam wat er allemaal moet gebeuren om een verduurzamingsproject succesvol te maken en de vele projecten die nog op stapel staan, denk hierbij b.v. aan het uitfaseren van alle woningen met een E,F en G-label, uiterlijk 2028. Vragen over de verduurzaming en relevante aspecten konden tijdens de presentatie gesteld worden.
Jammer dat niet meer genodigden zich hadden gemeld zij hebben dit wel gemist, maar mogelijk kan een reden hiervoor zijn dat vanwege communicatieproblemen de uitnodigingen vrij laat verzonden zijn. Een goede leer om dit de volgende keer eerder en anders te doen. Daarna was er ruimte voor vragen en opmerkingen.
Afgesloten werd met een hapje en drankje.
Beter Wonen wordt bedankt voor het beschikbaar stellen van de ruimte en de catering.
Wout Moelard
Secretaris SHBW
Jaarvergadering SBHW
Jaarvergadering SHBW
Op 11 mei 2023 houdt de SHBW haar jaarvergadering bij Beter Wonen.
Na een aantal corona-jaren waarin dit niet mogelijk was kan dit nu wel weer.
Alle Bewonerscommissies, Wijkcommissies, Huurcommissies en RvC krijgen hiervoor een uitnodiging via Beter Wonen, dit omdat wij niet over alle adressen of emails beschikken vanwege de AVG, ook wordt gevraagd zich aan te melden, zodat wij weten hoe groot de opkomst zal zijn.
Bij de uitnodiging zal een Agenda gevoegd worden.
Thema voor deze jaarvergadering is verduurzaming, hierover zal Gerton Mekkelholt (manager vastgoed) een presentatie geven.
Uiteraard blikken wij ook terug naar het afgelopen jaar waarin wij o.a. verslag doen van de uitgebrachte adviezen en kijken ook alvast naar het eerste kwartaal van dit jaar.
Indien er vanuit de genodigden vragen zijn verzoeken wij die vóór 4 mei a.s. in te dienen zodat wij ons daarop kunnen voorbereiden.
Namens het bestuur van de SHBW
Wout Moelard
Secretaris SHBW
WoningHuren.nl is live!
Gemakkelijk op zoek naar een huurwoning
Dankzij de samenwerking van 13 corporaties is het mogelijk om het woningaanbod bij u in de buurt nu op één plek te vinden. https://www.woninghuren.nl/ De corporaties willen zo het vinden van een huurwoning zo makkelijk mogelijk maken voor woningzoekenden. In heel Nederland werken corporaties (regionaal) samen om het woningaanbod op één plek aan te bieden. Het samen aanbieden van het woningaanbod zorgt er ook voor dat er meer zicht is op de woonwensen van woningzoekenden in deze regio. Deze informatie helpt de corporaties en gemeenten bij het opstellen van woonvisies als het gaat om type woningen, woonlocaties en meer.
Deelnemende corporaties
Op WoningHuren.nl staat het woningaanbod van Beter Wonen, De Goede Woning, De Woonplaats, Domijn, Mijande Wonen, Ons Huis, Reggewoon, Sint Joseph, Viverion, WBO Wonen, Welbions, Wonen Delden en Woningstichting Tubbergen.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande link:
https://www.beterwonen.nl/nieuwsarchief/woninghuren.nl-is-live/ https://youtu.be/lMRCmP2g2d0
Bron: Beter Wonen Almelo
Gevolgen van de Nationale Prestatieafspraken (vervolg)
Betaalbaarheid (deel 2)
Lagere huren voor lage inkomens
In de vorige nieuwsbrief werd dit genoemd voor 2024, maar dit wordt naar voren gehaald en gaat per 1 juli 2023 in.
Huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning krijgen per 1 juli 2023 een huurverlaging.
Vanaf die datum gaat voor 510.000 huurders de nieuwe huurprijs gelden van € 575 per maand.
Daarnaast is voor huurtoeslagontvangers met ingang van januari 2023 de huurtoeslag verhoogd met € 16,94 per maand.
De huurverlaging was in de Nationale Prestatieafspraken voorzien voor 2024. Het kabinet heeft in overleg met woningcorporaties echter gekozen om deze huurverlaging te vervroegen.
Woningcorporaties verlagen op 1 juli 2023 de huren naar € 575 per maand voor huishoudens die een sociale huurwoning huren voor meer dan € 575 en minder verdienen dan 120% van het minimuminkomen conform de wet op de huurtoeslag. Inkomensgrenzen huurverlaging voor lage inkomens 2023
Eenpersoonshuishoudens (onder AOW): € 23.250
Eenpersoonsouderenhuishoudens (AOW): € 24.600
Meerpersoonshuishoudens (onder AOW): € 30.270
Meerpersoonsouderenhuishoudens (AOW): € 32.730
- Inkomen van inwonende kinderen onder 27 jaar telt niet mee bij meerpersoons(ouderen)huishoudens.
Had je in 2021 al een laag inkomen? Dan hoef je de eenmalige huurverlaging niet zelf aan te vragen. Je corporatie krijgt van de Belastingdienst door dat je een laag inkomen hebt. De corporatie verlaagt dan je huur. Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? Dan moet je zelf een aanvraag bij de corporatie doen.
Wout Moelard
Secretaris SHBW
Gevolgen van de Nationale Prestatieafspraken.
Betaalbaarheid
• Door de afschaffing van de verhuurderheffing kunnen corporaties ook investeren in de betaalbaarheid van hun woningen. Met de hoge inflatie van dit moment (> 10%) en de groepen mensen die sowieso al met een betaalrisico te kampen hebben, is en blijft het een urgent thema. In de afspraken over betaalbaarheid is een balans gevonden tussen algemene maatregelen waarvan alle huurders profiteren en specifieke maatregelen waarvan mensen met lagere inkomens van profiteren.
• De bijdrage aan betaalbaarheid past binnen de totale opgave waar corporaties voor staan. Betaalbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de minister voor Volkshuisvesting en verhuurders. Het Rijk is verantwoordelijk voor de inkomensondersteuning, corporaties zijn er voor verantwoordelijk om betaalbare woningen aan te bieden.
Algemene huurmatiging
• De jaarlijkse huurverhogingsruimte voor sociale woningen wordt vastgesteld door de minister van Volkshuisvesting. Tot op heden is het uitgangspunt dat de huurontwikkeling gekoppeld is aan de inflatie van het voorgaande kalenderjaar (1 dec – 1 dec). Gegeven de verwachting dat er in 2022 een uitzonderlijke hoge inflatie zal zijn (> 10%), zijn partijen het erover eens dat het voor het betaalbaar houden van de sociale huurwoningen noodzakelijk is om de komende jaren een ander uitgangspunt te kiezen.
• In afwijking van het inflatievolgende beleid van afgelopen jaren spreken partijen af dat de huursom van corporaties in 2023, 2024 en 2025 een maximale stijging zal hebben die gelijk is aan de CAO-loon- ontwikkeling van het voorgaande jaar (voor 2023 dus die van 2022) minus 0,5 procentpunt.
• Op individueel woningniveau kan hier nog van worden afgeweken.
• De koppeling met de loonontwikkeling kiezen partijen voor deze drie jaren, omdat hiermee geborgd wordt dat het inkomen van huurders in principe elk jaar harder stijgt dan de huur. Dit geldt niet alleen voor huurders met inkomen uit werk, maar ook voor huurders met een uitkering. De huurquote, het deel van het inkomen dat huurders aan huur besteden, moet hierdoor tot en met 2025 automatisch verbeteren.
Op deze manier profiteren alle huurders van de afschaffing van de verhuurderheffing en buigen we het negatieve effect van de uitzonderlijke hoge inflatie om in een positief resultaat voor huurders.
Lagere huren voor lage inkomens
• In het programma Betaalbaar wonen heeft de minister voor Volkshuisvesting het doel gesteld om de betaalbaarheid van de huur voor met name huurders met een laag inkomen te willen verbeteren. De groep die het meest effectief geholpen kan worden door maatregelen in de huur, is de groep huurders met een inkomen tussen 100% en 120% sociaal minimum. Deze maatregel gaat waarschijnlijk pas in 2024 in. Het is dan ook nog te vroeg om hiervoor details te geven.
(afspraak tussen de Minister van Volkshuisvesting, Aedes (corporaties) en de Woonbond (huurdersorganisaties), ondertekend 30-06-2022.
Wordt vervolgd
Wout Moelard
secretaris SHBW
‘Jong en Oud onder één dak’ – tégen vereenzaming en vóór huisvesting jongeren.
De huurdersorganisatie van Beter Wonen, de SHBW, is deelnemer aan het jaarlijks overleg over de volkshuisvesting met de gemeente Almelo, de beide corporaties en de huurdersorganisatie van St. Joseph, de HAR. Jaarlijks leidt dat tot de zgn. Prestatieovereenkomst, waarin de betrokken partijen bijvoorbeeld vastleggen hoeveel huizen er gaan worden gebouwd, gesloopt of gerenoveerd. Vooral die laatste categorie is stevig aan de orde in deze tijd. De afspraken moeten ondertekend en wel half december zijn ingediend bij het Ministerie van Wonen, en de Autoriteit Woningcorporaties ziet dan toe op de naleving.
Ditmaal hebben SHBW en HAR voorgesteld een nieuwe woonvorm te ontwikkelen waarmee twee problemen tegelijk kunnen worden aangepakt: vereenzaming onder oudere huurders, en betaalbare huisvesting voor jongeren, al dan niet jonge gezinnen. Het idee heeft de naam gekregen “Jong en Oud onder één dak’.
Al jarenlang wordt het idee omarmd dat oudere generaties ‘bij elkaar’ willen wonen. Veel complexen zijn daarvoor bestemd en ook het begrip ‘knarrenhofjes’ is langzamerhand wel bekend. Het idee erachter is mogelijk dat oudere mensen last zouden hebben van jongere mensen met misschien wel kinderen (!). Maar waarom zou dat niet juist wat levendigheid kunnen brengen? Ondertussen is de vereenzaming in die complexen een groeiend probleem, mét de nodige (zorg)kosten tot gevolg.
Het huisvestingsprobleem voor jongeren is griezelig aan het groeien. Veel jongere mensen wonen tot ver in de dertig bij hun ouders thuis omdat er geen passende woning is te vinden. In ‘Den Haag’ begint het besef door te dringen dat er stevig moet worden gebouwd, maar dat mag dan weer niet ten koste van ‘de bijtjes en de bloemetjes’. Het is wat gechargeerd neergezet, maar veel jonge mensen die al jaren op een huis wachten, denken er wel zo over.
Het voorstel van SHBW en HAR is nu om de twee generaties onder één dak te huisvesten, waarbij de jongere generaties een lagere huur betalen in ruil voor ‘omzien naar de oudere medebewoners’. Omzien betekent niet: verzorgen of zorg bieden – dat moet in handen blijven van professionele zorgaanbieders. Maar de hulpverleensters van de thuiszorg brengen ongeveer de helft (!) van hun werktijd door in hun autootje om van de ene naar de andere ‘cliënt’ te rijden. Ook dat kan efficiënter - en dus goedkoper.
Een lagere huur kost de corporatie geld, maar als de zorg goedkoper wordt zouden verhuurder en zorgaanbieder een verdienmodel kunnen ontwikkelen waarbij de een de ander compenseert. Dan blijven de kosten gelijk en is alle winst voor de huurder!
De ondertekenaars van de Prestatieovereenkomst gaan nu een werkgroep vormen om de vragen die het project oproept in kaart te brengen en te beantwoorden. Laten we dus geen ‘hoera’ roepen voor we over de brug zijn – maar er wordt aan de brug gebouwd, en dat is in elk geval een stap voorwaarts!
Wim van der Elst
voorzitter SHBW
Huurders betaalden teveel huur
Méér betalen voor hetzelfde vindt niemand prettig. Maar soms ontkom je er niet aan, hebben we de afgelopen tijd gemerkt. Méér betalen voor een liter benzine, méér betalen voor je boodschappen, méér betalen voor je verwarming. Het verschijnsel heet inflatie, die op dit moment wordt aangewakkerd door de miserabele toestand in Oekraïne.
Ook de huren gaan omhoog, hoewel de minister van Wonen daar elk jaar een grens aan stelt voor de corporatiewoningen. Zolang Beter Wonen de huren niet hoger maakt dan door de minister is toegestaan, hebben we als huurdersorganisaties daar wettelijk niets tegen in te brengen. Tenslotte is een financieel gezonde corporatie ook in het belang van de huurders: als uw kraan lekt, wilt u tenslotte wél dat die gerepareerd wordt.
De corporaties hebben echter de afgelopen jaren een bijzondere belasting moeten betalen: de zgn. verhuurderheffing. De regering mocht met dat geld doen wat ze wilde – het ging naar de ‘algemene middelen’. De laatste jaren betaalden de corporaties ongeveer drie maanden (!) huuropbrengst aan verhuurderheffing.
Die heffing wordt nu afgeschaft, en dat zou ook hoog tijd worden. Maar het is nog niet helemaal duidelijk of die afschaffing in stukken wordt afgeschaft of in één keer, en wat er eventueel aan voorwaarden aan vastzit. Maar dat de corporaties minder belasting gaan afdragen staat vast.
De SHBW heeft Beter Wonen voorgesteld (een deel van) de vrijkomende gelden te bestemmen voor huurverlaging. Tenslotte hebben de huurders die verhuurderheffing jarenlang opgebracht – met andere woorden: ze hebben jarenlang teveel huur betaald.
Op het moment dat de huuraanpassing 2022 ingaat is nog onduidelijk hoe de afschaffing van de verhuurderheffing zal verlopen. De SHBW en de Woonbond blijven dat nauwgezet volgen. Wie weet levert het volgend jaar een voordeel op voor onze huurders!
Er verdwijnen betaalbare huizen
Bron: AD 9 maart 2022
Linkse partijen willen sociale huurwoningen beschermen:
Het linkse blok van de PvdA, SP en GroenLinks heeft een initiatiefwet ingediend waarin staat dat er per saldo geen sociale huurwoningen meer mogen verdwijnen. In het wetsvoorstel wordt vastgelegd dat er pas een sociale huurwoning mag worden verkocht, geliberaliseerd of gesloopt, als er tenminste evenveel nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen. Alleen voor specifieke situaties wordt een uitzondering gemaakt.
Het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties is tussen 2013 en 2019 met 150.000 afgenomen tot 2 miljoen huizen. Dat onthulde stadsgeograaf en onderzoeker Cody Hochstenbach in zijn boek Uitgewoond, dat onlangs uitkwam. Een klein deel van de 150.000 woningen is gesloopt, een groter deel verkocht aan beleggers of aan de bewoners, en een deel is in het onbeschermde segment van de woningvoorraad terechtgekomen, waar de huren fors hoger liggen. In het document De Staat van de Corporatiesector staat dat het aandeel sociale huurwoningen in Nederland is geslonken van 29,3 procent in 2015 naar 27,2 procent in 2020, terwijl de corporatiedoelgroep groeit. Het aantal gereguleerde particuliere huurwoningen daalde zelfs met ongeveer een vijfde.
Ook het verkopen van sociale huurwoningen aan de zittende verhuurders, zoals in het coalitieakkoord als doel wordt geformuleerd, vinden de linkse partijen geen goed idee. ,,Dat lijkt sympathiek, maar heeft desastreuse gevolgen voor het aantal betaalbare huurwoningen”, aldus Nijboer.