Teveel huur betalen

 

Méér betalen voor hetzelfde vindt niemand prettig. Maar soms ontkom je er niet aan, hebben we de afgelopen tijd gemerkt. Méér betalen voor een liter benzine, méér betalen voor je boodschappen, méér betalen voor je verwarming. Het verschijnsel heet inflatie, die op dit moment wordt aangewakkerd door de miserabele toestand in Oekraïne.

Ook de huren gaan omhoog, hoewel de minister van Wonen daar elk jaar een grens aan stelt voor de corporatiewoningen. Zolang Beter Wonen de huren niet hoger maakt dan door de minister is toegestaan, hebben we als huurdersorganisaties daar wettelijk niets tegen in te brengen. Tenslotte is een financieel gezonde corporatie ook in het belang van de huurders: als uw kraan lekt, wilt u tenslotte wél dat die gerepareerd wordt.

De corporaties hebben echter de afgelopen jaren een bijzondere belasting moeten betalen: de zgn. verhuurderheffing. De regering mocht met dat geld doen wat ze wilde – het ging naar de ‘algemene middelen’. De laatste jaren betaalden de corporaties ongeveer drie maanden (!) huuropbrengst aan verhuurderheffing.

Die heffing wordt nu afgeschaft, en dat zou ook hoog tijd worden. Maar het is nog niet helemaal duidelijk of die afschaffing in stukken wordt afgeschaft of in één keer, en wat er eventueel aan voorwaarden aan vastzit. Maar dat de corporaties minder belasting gaan afdragen staat vast.

De SHBW heeft Beter Wonen voorgesteld (een deel van) de vrijkomende gelden te bestemmen voor huurverlaging. Tenslotte hebben de huurders die verhuurderheffing jarenlang opgebracht – met andere woorden: ze hebben jarenlang teveel huur betaald.

Op het moment dat de huuraanpassing 2022 ingaat is nog onduidelijk hoe de afschaffing van de verhuurderheffing zal verlopen. De SHBW en de Woonbond blijven dat nauwgezet volgen. Wie weet levert het volgend jaar een voordeel op voor onze huurders!