De Almelose huurdersorganisaties SHBW van Beter Wonen en HAR van St. Joseph Almelo praten jaarlijks met de Gemeente en de beide corporaties over het huisvestingsbeleid. Hoeveel woningen moeten er worden gebouwd of gesloopt, hoe verbeteren we leefbaarheid in de wijken en buurten, hoe pakken we het milieubeleid aan, hoe brengen we zonnepanelen aan en hoe gaan we van het gas af? Allemaal vragen waar beleid over moet worden gevoerd, en dat wordt neergelegd in de zogenaamde Prestatieovereenkomst. Die overeenkomst moet in december officieel door alle partijen worden ondertekend.
Vorig jaar november bleken er nog haken en ogen te zitten aan het toen bereikte onderhandelingsresultaat, maar het ziet er naar uit dat er binnen enkele weken toch een akkoord komt. De SHBW juicht dat toe, want al liggen sommige standpunten uit elkaar – we wonen in dezelfde stad en we moeten met elkaar verder. Compromissen sluiten hoort erbij.
Maar we zijn vooral tevreden over de twee extra punten die SHBW en HAR gezamenlijk hebben ingebracht. Extra – want vóór de zomer waren de huurdersorganisaties het al eens geworden met de corporaties over het beleid van de komende jaren. Maar voor de twee extra punten is ook de medewerking van de Gemeente Almelo nodig.
Het eerste betreft de aanpak van de schuldenproblematiek. Wij vinden dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Er bestaat een organisatie die mensen helpt in het zoeken naar alle mogelijkheden om te besparen op uitgaven of om een beroep te doen op gemeentelijke voorzieningen waar ze recht op hebben. Deze VoorzieningenWijzer heeft in veel gemeenten – ook in Twente – veel mensen uit de schuldenput getrokken door besparingen van soms wel honderden euro’s per jaar. De wethouder heeft in het overleg ten stelligste ontkend dat de gemeente de weg naar alle aanwezige voorzieningen wil afschermen, maar al te gretig om de weg te wijzen is men kennelijk ook niet, zo blijkt uit veel reacties van onze huurders. Nu wordt overeengekomen dat de VoorzieningenWijzer dit jaar zal worden ingeschakeld, en we houden u van de voortgang op de hoogte!
Het tweede punt waar SHBW en HAR extra aandacht voor (blijven) vragen is vereenzaming. Een gruwelijk probleem dat in elke wijk, in elke straat, in elk complex voorkomt. Omzien naar elkaar – noaberschap – is in de stad niet vanzelfsprekend. En het beleid om speciale complexen te bestemmen voor ‘ouderen’ helpt ook al niet, hoe goedbedoeld het ook mag zijn. Wij pleiten daarom voor een woonvorm waarin oudere en jongere mensen sámen in één complex of één straat wonen. En om te stimuleren dat de jongeren omzien naar de ouderen zouden ze in aanmerking moeten kunnen komen voor een lagere huur in ruil voor het beschikbaar stellen van wat vrije tijd. Voor een boodschapje, iets gedaan krijgen op de computer, noem maar op. Maar vooral: aandacht. En daarvoor belonen werkt altijd!
‘Omzien naar’ betekent nadrukkelijk niet: de zorg overnemen. Die moet in handen blijven van professionele zorgverleners, maar het zou niet verkeerd zijn die organisaties óók te betrekken bij deze vorm van wonen. Als we nou tóch iets nieuws gaan uitproberen, kunnen we net zo goed proberen die zorg wat efficiënter en dus goedkoper te maken.
Jong en Oud onder één dak en de VoorzieningenWijzer – twee initiatieven van de huurdersorganisaties van Beter Wonen en St. Joseph Almelo.
Het startpistool gaat omhoog …