Huurwoning

Bron: AD 9 maart 2022

Linkse partijen willen sociale huurwoningen beschermen: 

Het linkse blok van de PvdA, SP en GroenLinks heeft een initiatiefwet ingediend waarin staat dat er per saldo geen sociale huurwoningen meer mogen verdwijnen. In het wetsvoorstel wordt vastgelegd dat er pas een sociale huurwoning mag worden verkocht, geliberaliseerd of gesloopt, als er tenminste evenveel nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen. Alleen voor specifieke situaties wordt een uitzondering gemaakt.

Het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties is tussen 2013 en 2019 met 150.000 afgenomen tot 2 miljoen huizen. Dat onthulde stadsgeograaf en onderzoeker Cody Hochstenbach in zijn boek Uitgewoond, dat onlangs uitkwam. Een klein deel van de 150.000 woningen is gesloopt, een groter deel verkocht aan beleggers of aan de bewoners, en een deel is in het onbeschermde segment van de woningvoorraad terechtgekomen, waar de huren fors hoger liggen. In het document De Staat van de Corporatiesector staat dat het aandeel sociale huurwoningen in Nederland is geslonken van 29,3 procent in 2015 naar 27,2 procent in 2020, terwijl de corporatiedoelgroep groeit. Het aantal gereguleerde particuliere huurwoningen daalde zelfs met ongeveer een vijfde. 

Ook het verkopen van sociale huurwoningen aan de zittende verhuurders, zoals in het coalitieakkoord als doel wordt geformuleerd, vinden de linkse partijen geen goed idee. ,,Dat lijkt sympathiek, maar heeft desastreuse gevolgen voor het aantal betaalbare huurwoningen”, aldus Nijboer.

https://www.ad.nl/wonen/linkse-partijen-willen-sociale-huurwoningen-beschermen-er-verdwijnen-betaalbare-huizen~aedecf7d/