Als gevolg van het coronabeleid heeft het bestuur van de SHBW het onderlinge overleg en de besprekingen met de directie van Beter Wonen de afgelopen maanden uitsluitend on-line gedaan. Het werk heeft er niet onder geleden, kunnen we na een paar maanden wel zeggen, en je kunt aan alles wennen.

De Deelnemersraad is echter tot dusver maar één keer bijeengeweest. Een haperende start, maar het is niet anders. Binnenkort komt de raad weer bijeen, en het SHBW bestuur wil dan voorstellen doen voor een vorm van samenwerking. We denken dat het daarbij ook goed is te werken aan een kleine uitbreiding van het SHBW-bestuur.

Belangstelling? Neem eens contact op met secretaris Wout Moelard op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    

 Huurders verwachten veel van nieuwe Aedesvoorzitter Martin van Rijn

De brancheorganisatie van woningbouwcorporaties, Aedes, heeft sinds 1 september een nieuwe voorzitter: Martin van Rijn. Deze vooraanstaande PvdA-politicus trad een paar maanden geleden als vreemde eend in de bijt toe tot het kabinet als minister voor Medische Zorg.

U verwacht zonder twijfel dat een huurdersorganisatie als de SHBW zich alleen richt op de landelijke organisatie van huurdersorganisaties, de Woonbond. Maar in Nederland is ongeveer alles een onderhandelingsresultaat, en afgaande op de eerste interviews met de nieuwe Aedesvoorzitter zal zijn benoeming allerminst slecht zijn voor de huurders van sociale huurwoningen. Zo liet hij in een eerste interview met het Algemeen Dagblad al weten te streven naar afschaffing van de verhuurderheffing – een bijzondere belasting voor corporaties die Beter Wonen bijvoorbeeld ruim twee maanden huuropbrengst kost. Afschaffing geeft dus ruimte voor huurverlaging!

Verder pleit Van Rijn voor verhoging van de inkomensgrens om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. ‘Wil je meer investeren, dan moet die grens omhoog en moeten we de doelgroep breder definiëren. Van oudsher is sociale huur ook bedoeld voor agenten en zorgmedewerkers en wat mij betreft is dat nog steeds zo’.

Van Rijn ziet dan ook stevige investeringen in de (sociale) woningbouw in het verschiet. ‘De productiecapaciteit moet omhoog. We kennen de gevolgen van de pandemie nog niet, maar met langdurige investeringen in woningbouw kunnen we Nederland er economisch bovenop houden’.

Met deze uitgangspunten voor ogen volgt de SHBW de politieke discussies over de nieuwe gemeentelijke Woonvisie. Extra huizen zijn hard nodig, ook al omdat steeds meer mensen alleen gaan wonen. Tot 2030 moeten er per jaar zo’n 150 huizen bijkomen.