zomer

 

De Woningwet 2015 geeft de huurdersorganisaties die verbonden zijn aan woningbouwcorporaties een aantal rechten. De SHBW en Beter Wonen hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst gesloten die een helder overzicht biedt van de onderwerpen waar de huurders bij zijn  betrokken.

Zo moet de SHBW instemming verlenen aan een voornemen tot huurverhoging, en die verhoging mag niet uitstijgen boven het percentage dat de verantwoordelijke minister heeft vastgesteld. Dit jaar had die minister bepaald dat de huren van de ‘sociale woningen’ niet mogen stijgen. Maar Beter Wonen heeft ook woningen die niet onder die bescherming vallen, en die huren zouden wél omhoog mogen. De SHBW heeft toen een pleidooi gehouden voor ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, en Beter Wonen heeft daarmee ingestemd.

In de Raad van Commissarissen, die toezicht houdt op de Directie van Beter Wonen, zijn twee commissarissen geselecteerd met instemming van de SHBW. Dit jaar is er een nieuwe ‘huurderscommissaris’ op deze wijze benoemd, en eind dit jaar is er opnieuw een procedure voor de benoeming van zo’n commissaris.

Zo is de SHBW ook met een instemmingsrecht betrokken bij andere zaken, zoals de afrekening servicekosten of een sociaal plan. Daarnaast moet de SHBW om advies gevraagd worden voor een groot aantal andere beleidszaken. Al met al levert dat een aardig takenpakket op voor de vijf bestuursleden, en dat vraagt een zeer regelmatig overleg met de Directie van Beter Wonen. Dat overleg verloopt in goede harmonie omdat beide partijen een open oog hebben voor de belangen van de ander.

In het jongste overleg is ter sprake gekomen dat het soms wél lang duurt voor er wordt gereageerd op meldingen van storingen of dingen die kapot zijn of verzoeken om informatie. Dat leidt nog wel eens tot irritatie bij huurders of bewonerscommissies. Er wordt nu uitgezocht of die vertraging ‘corona-gerelateerd’ kan zijn of dat er andere oorzaken zijn. Maar het belang van een goede en voortvarende communicatie is onderkend.

En nu gaan we de vakantieperiode in. Ons volgende overleg met Beter Wonen zal gaan over de begroting 2022. Voor de SHBW is dat het belangrijkste overleg, want in de begroting staan de voornemens voor dat jaar en de SHBW is bij veel van die plannen betrokken als adviseur. Bovendien gaat het overleg met corporaties, gemeente Almelo en de collega’s van St. Joseph over de volkshuisvesting de komende jaren gewoon door.

Zomervakantie? Er is genoeg te doen!

Wim van der Elst

voorzitter SHBW