Betaalbaarheid
• Door de afschaffing van de verhuurderheffing kunnen corporaties ook investeren in de betaalbaarheid van hun woningen. Met de hoge inflatie van dit moment (> 10%) en de groepen mensen die sowieso al met een betaalrisico te kampen hebben, is en blijft het een urgent thema. In de afspraken over betaalbaarheid is een balans gevonden tussen algemene maatregelen waarvan alle huurders profiteren en specifieke maatregelen waarvan mensen met lagere inkomens van profiteren.
• De bijdrage aan betaalbaarheid past binnen de totale opgave waar corporaties voor staan. Betaalbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de minister voor Volkshuisvesting en verhuurders. Het Rijk is verantwoordelijk voor de inkomensondersteuning, corporaties zijn er voor verantwoordelijk om betaalbare woningen aan te bieden. 

Algemene huurmatiging
• De jaarlijkse huurverhogingsruimte voor sociale woningen wordt vastgesteld door de minister van Volkshuisvesting. Tot op heden is het uitgangspunt dat de huurontwikkeling gekoppeld is aan de inflatie van het voorgaande kalenderjaar (1 dec – 1 dec). Gegeven de verwachting dat er in 2022 een uitzonderlijke hoge inflatie zal zijn (> 10%), zijn partijen het erover eens dat het voor het betaalbaar houden van de sociale huurwoningen noodzakelijk is om de komende jaren een ander uitgangspunt te kiezen.
• In afwijking van het inflatievolgende beleid van afgelopen jaren spreken partijen af dat de huursom van corporaties in 2023, 2024 en 2025 een maximale stijging zal hebben die gelijk is aan de CAO-loon- ontwikkeling van het voorgaande jaar (voor 2023 dus die van 2022) minus 0,5 procentpunt.
• Op individueel woningniveau kan hier nog van worden afgeweken.
• De koppeling met de loonontwikkeling kiezen partijen voor deze drie jaren, omdat hiermee geborgd wordt dat het inkomen van huurders in principe elk jaar harder stijgt dan de huur. Dit geldt niet alleen voor huurders met inkomen uit werk, maar ook voor huurders met een uitkering. De huurquote, het deel van het inkomen dat huurders aan huur besteden, moet hierdoor tot en met 2025 automatisch verbeteren.
Op deze manier profiteren alle huurders van de afschaffing van de verhuurderheffing en buigen we het negatieve effect van de uitzonderlijke hoge inflatie om in een positief resultaat voor huurders.
Lagere huren voor lage inkomens
• In het programma Betaalbaar wonen heeft de minister voor Volkshuisvesting het doel gesteld om de betaalbaarheid van de huur voor met name huurders met een laag inkomen te willen verbeteren. De groep die het meest effectief geholpen kan worden door maatregelen in de huur, is de groep huurders met een inkomen tussen 100% en 120% sociaal minimum. Deze maatregel gaat waarschijnlijk pas in 2024 in. Het is dan ook nog te vroeg om hiervoor details te geven.

(afspraak tussen de Minister van Volkshuisvesting, Aedes (corporaties) en de Woonbond (huurdersorganisaties), ondertekend 30-06-2022.

Wordt vervolgd

Wout Moelard
secretaris SHBW