Leefbaarheid is een breed begrip die voor een ieder anders wordt geïnterpreteerd, maar wat verstaan wij onder leefbaarheid.

Het begrip leefbaarheid gaat over de aantrekkelijkheid van een gebied of gemeenschap om er te wonen, leven, sporten, elkaar te ontmoeten, te spelen, elkaar hulp te vragen.

Kenmerken van leefbaarheid is de aanwezigheid van voldoende voorzieningen zoals scholen, winkels, openbare verlichting, groen en openbaar vervoer.

Sociale leefbaarheid heeft het aspect van veiligheid met betrekking tot o.a. vandalisme, inbraak, drugsgebruik. Hoe veilig is jouw buurt. En leefbaarheid gaat hand in hand met duurzaamheid. Dit is maar een korte opsomming van leefbaarheid                                                                                                                                  

Hoe houden wij de wijken leefbaar

Wonen, werken, verkeer, ontspannen, groen….. het moet allemaal een plek krijgen. Dit heeft ook gevolgen voor de leefbaarheid van buurten. Mensen wonen vaak dicht op elkaar en in veel wijken zorgen drukke wegen voor geluidsoverlast.

Veel hebben wij niet zelf in hand. Je kunt niet bepalen welke woningen er in jouw wijk komen en die drukke verkeersweg gaat ook niet zo maar weg. Wél kun je zelf of samen met je buurtbewoners veel dingen doen om jouw buurt leefbaarder te maken. Ga met je buurtbewoners aan de slag om bijvoorbeeld je buurt te vergroenen. Of ga samen afval rapen en houd zo de buurt schoon.

De manier waarop de buurt is ingericht kan mensen ook stimuleren om meer te bewegen en vaker de auto te laten staan. Met supermarkten in de wijk ga je sneller lopend, fietsend boodschappen doen. Een mooie stoep, leuk pleintje nodigt uit om naar buiten te gaan en maken buurtbewoners sneller contact met elkaar en dat versterkt het "noaber" gevoel.

Mensen vinden het belangrijk dat de buurt schoon is. Als je een wandeling maakt in je buurt, valt het op dat er veel zwerfafval op straat ligt. Sigarettenpeuken, plastic flessen, blikjes, papier etc. Als er ergens al veel troep ligt, dan zijn we gauw geneigd om er ook iets bij te gooien of voelen wij ons medeverantwoordelijk en pakken wij het zelf op.

Leefbaarheid en duurzaamheid 

Dat gaat hand in hand. Denk hierbij aan een groen dak of minder tegels in de tuin. Een groen dak en minder tegels in de tuin zorgt voor verkoeling, beter leefklimaat en een betere waterafvoer bij een forse regenbui. Het isoleren van je woning draagt bij aan een prettig woongenot, want het is dan minder koud in de winter en minder heet in de zomer.

Zo zijn er veel mogelijkheden om je buurt leefbaarder te maken.

In samenwerking met gemeente, wooncorporaties en huurdersorganisaties is leefbaarheid één van de veelbesproken thema’s. Het is een behoorlijke opgave en dat verdient voortdurend de nodige aandacht zowel op menselijk vlak, maar vooral de financiële middelen.

Mirjam de Groot

Voorzitter SHBW